Posted in Olika trädgårdstyper

Belysning i trädgård

Belysning i trädgård Posted on 31st december 2020

Den som har en trädgård kan arbeta med olika belysningar för att göra den användbar även då mörkret har kommit. En trädgård ser även betydligt mysigare ut när man lyser upp den. Har man en gång genom trädgården, behöver den också lysas upp på rätt sätt.

Bästa tips för fin trädgårdsbelysning

Man kan skapa en spännande variation genom att använda olika typer av belysning i sin trädgård. Genom att använda pollare, spotlights och olika sorters ljusslingor, ser trädgården levande ut även då man inte riktigt ser den i mörkret. Här kan man kombinera sollcellslampor med vanliga elkopplade lampor som lämpar sig för de större belysningarna. Då är det extra viktigt att man jämför elpriser och får det bästa avtalet. Ett billigare elavtal kan göra rätt stora summor sett över ett helt år. Detta gäller förstås inte bara belysningen i trädgården, utan i högsta grad hushållselen man använder i hemmet. Armaturer ska väljas omsorgsfullt, och gärna sådana som hjälper till att sprida ljuset uppåt, för att lysa upp grenverk. Man kan med fördel prova olika sorters väggbelysningar, vilket kan ge en häftig effekt, då det lyser upp huset i trädgården.

  • Dela in trädgården i olika områden och jobba med belysningen utifrån varje del. Ta reda på vad som passar i varje område och hur det naturligt övergår till nästa upplysta område.
  • Man ska inte glömma bort hur belysningen skapar olika skuggspel, och istället använda sig av de effekterna för att skapa en vacker skådeplats.

Belysning efter årstid och högtider

En av de tidpunkter på året många brukar vilja arbeta med belysning i trädgården, är naturligtvis julen, och det är nästan ett kapitel för sig. Men även här kan man arbeta med samma principer som när man belyser trädgården på sommaren. Det blir förstås en annan konkurrens om uppmärksamheten, om olika föremål med julanspelning lyser upp, så här måste man kanske välja lite. Vid juletid då snön lagt sig kan även levande ljus i form av marschaller istället ligga i fokus, bara man har dem övervakade. Levande ljus ska man vara försiktig med. Vintertid är ljusslingor ofta tacksamma att använda och på sommartid är olika ljusstolpar bra, för att lysa upp vägen genom trädgården under skymningen. Ljussättningen i trädgården bör alltså anpassas efter ändamålet, och hur trädgården används beroende på årstid.

Sammanfattning

Det finns mängder av tips för att få en fin trädgård, men att arbeta med belysning är ett av de enklaste sätten då mörkret är mer närvarande. Med hjälp av ljusslingor går det att på ett billigt sätt skapa olika områden i trädgården. Med olika ljusstolpar kan man lysa upp gångar, och väggbelysningar kan skapa häftiga effekter på husfasaden. Genom att dela in trädgården i olika rum, kan varje del ha sina egna typer av lösningar. Man ska inte glömma bort hur vackra skuggorna från träd, grenar och växter blir då man lyser upp dem. Det kan man istället utnyttja och göra trädgården till en spännande upptäcktsfärd. Med rätt belysning förvandlar man sin trädgård till någonting helt nytt, då den lyser i mörkret.

magnetism