Posted in Olika trädgårdstyper

Ta hand om ditt tak

Ta hand om ditt tak Posted on 7th december 2020

Du älskar att pyssla i trädgården, fixa och göra fint. De flesta som gillar att arbeta i sin trädgård tycker också om att ta hand om sitt hem eller sommarstuga. Om du har lagt ner timmar på trädgården vill du naturligtvis inte att intrycket förtas av ett hus med flagor eller ett tråkigt (läckande) tak. Tak kan vara oerhört vackra och ett välskött tak kommer lyfta både huset och trädgården.

Ditt hustak

Taket på ett hus kan vara så mycket mer än bara ett skydd. Tänk på ett äldre hus. Istället för att bara ha två plattor som tak, så lades det ner tid på att bygga burspråk och taket kunde få gå ner lite på sidan av vinden så att det skapade en snygg inramning. Om du ska bygga nytt eller vill göra något extra av bostaden eller sommarstugan bör du verkligen tänka igenom vilka möjligheter det finns att bygga taket på. Leta tak på nätet, i magasin och i din omgivning. Det är också viktigt att underhålla taket, både för att undvika att det regnar in och för att det ska hålla i längden. Det fina är att ett välskött tak både är vackert och ett skydd för byggnaden. Kontakta DM Tak, din takläggare i Stockholm för både takläggning, målning av taket och snöskottning.

Investera i ditt tak

Att ta hand om hustaket är en investering. Det är bättre och mycket billigare att kontinuerligt underhålla taket, än att behöva lägga om hela taket på grund av misskötsel eller för att höststormen var för stark. I och med klimatförändringarna får vi kraftigare och mer dramatiska stormar. Om takpannor far eller ditt plåttak inte sitter fast nog bra, så kan det bli mycket problematiskt under en storm. Det handlar inte om att det ska se snygg ut, utan att det inte ska regna in och att du inte ska behöva byta flera förstörda takreglar. Eller att taket åker av och landar mitt på lusthuset eller i rabatten som du lagt hundratals timmar på.

Sommarstugetaket

Om du har ett fritidshus är det viktigt att du också kommer ihåg att anlita takläggare att se över det emellanåt. Det som är roligt med just sommarstugor är att de ofta är lite mindre byggnader, vissa i äldre stil, och att du har en möjlighet att göra något speciellt av det. Du kan bygga ut ett extra rum med ett burspråk och låta burspråket ha ett rundat tak. Eftersom sommarstugor är mindre så blir takkostnaden inte lika stor. Glöm inte heller att se över taket på alla småhus som du har vid sommarstugan: vedboden, dasset och gäststugan. Ta hand om taken även på de minde byggnaderna, så kommer husen kunna stå i årtionden framåt.

Rama in taket med växter

Det är snyggt med humle och murgröna som växer upp längs en husvägg. Tillsammans med ett välskött tak blir det en fin inramning till hela bostaden eller sommarstugan. För att underlätta för växterna kan du dra trådar som de kan växa upp för. Förutom att du hjälper växterna att komma så högt som möjligt, så får du också bestämma hur de ska växa.

magnetism