Posted in Olika trädgårdstyper

Vintersäkra trädgården

Vintersäkra trädgården Posted on 6th november 2020

Att “vintersäkra trädgården” kan betyda vinterförvaring av växter som inte tål frost. Det kan också betyda belysning, vilket det gör i det här avseendet. Vi slår ett slag för utomhusbelysning helt enkelt!

Lys upp mörkret

Trädgårdens olika platser kräver olika typer av belysning, vilket betyder att detta kan bli en dyr historia. Som medveten konsument bör du därför teckna ett elavtal Göta Energi som garanterar ett fast elpris under vinterhalvåret, så att du med gott samvete kan belysa din trädgård under den mörka vintersäsongen.

Med allt från lykthus till lyktstolpar, eldningskorgar och ljuslyktor kan du skapa både dramatik och trygghet i trädgården. Har du dessutom stora träd kan du skapa coola effekter genom att belysa såväl stammen som trädkronan. Gärna underifrån!

Lykthus och lyktstolpar

Välj mellan allt från fyra- til åttakantiga lykthus i gjutjärn eller koppar, gärna i olika höjd, för att belysa en trädgårdsgång eller uteplats. Vill du även investera i ett par fina lyktstolpar rekommenderas att du väljer stolpar i samma stil som lykthusen.

Det finns exempelvis handgjutna lyckstolpar av 100% gjutjärn med tillhörande stegpinne och lykthus (även det i 100% gjutjärn). Vill du ha en mer modern touch kan du istället välja en lyckstolpe tillverkad i aluminium och för LED-lampa, vilket ger ett helt annat intryck men också ett fullgott ljus. En viktig aspekt i sammanhanget.

Fasadbelysning

För att lysa upp fasaden och området intill passar det bäst med någon form av ytterlampa. Du måste naturligtvis följa reglerna för montering av utomhusbelysning på husfasad, samtidigt som du bör ta hänsyn till vilken typ av lykthus och fäste som passar bäst.

Då det finns lykthus i såväl gjutgärn som i plast, aluminium, koppar och stål bör du först bestämma dig för material. Sedan bör du titta på själva fästet som kan vara rakt eller s-format och utformat för att hålla lykthuset så att det hänger uppåt eller nedåt.

magnetism