Posted in Trädgårdssmart

Lättillgänglig köksträdgård

Lättillgänglig köksträdgård Posted on 28th februari 2020

Få saker är så svårslagna som att tillaga en middag på grönsaker och kryddor som man själv har odlat. Däremot finns det risk att de egenproducerade härligheterna går förlorade om man inte lyckas ta vara på dem i tid. Ett trädgårdsland som ligger för långt bort från köket, eller i skymundan så att det helt enkelt glöms bort, är en bortkastad resurs.

Placera därför odlingarna utifrån hur du använder råvarorna. Sådant som kan ätas färskt och på daglig basis, som morötter, tomater, sallad, gurka, kryddväxter och rädisor, passar bra att plantera i odlingskragar som placeras i anslutning till altanen eller uteplatsen där man ofta tillagar maten på sommaren. Det är också en god idé att ha odlingarna nära köket.

Grödor som kräver mer förberedelse, men som också går att lagra i kylskåp ett tag, som exempelvis potatis, palsternackor, kålrötter och grönkål, kan med fördel odlas lite längre bort. Dock kan det vara klokt att inte förlägga kålgården alltför långt bort med tanke på att skadedjur som lyckas ta sig in under fiberdukar och skyddsnät kan ödelägga en skörd på endast ett par dygn. Att odla grönsaker i nära anslutning till varandra underlättar både ogräsrensning och tillsyn.

magnetism