Posted in Olika trädgårdstyper

Får man jaga med kikarsikte på sin egen tomt?

Får man jaga med kikarsikte på sin egen tomt? Posted on 29th november 2020

Ibland kan det kännas hopplöst. Du har odlat massor av grönsaker bara för att vakna upp till tomma och söndergrävda trädgårdsland nästa dag. Kanske slår tanken dig då att du skulle vilja skjuta av de skadedjur som förstör, det är ju ändå på din egen mark. Hur är det egentligen, får man skjuta djur på sin egen mark?

Att jaga är för många en trevlig hobby som ger gemenskap och härlig vistelse ute i naturen. Samtidigt vårdar man också djurstammen så att alla individer i den mår bra. För att jaga behöver du dock ha en jägarexamen, en vapenlicens och rätt utrustning. Hos Astro kan du hitta kikarsikten för jakt, men även en hel del andra jakttillbehör. Att ha en utrustning av hög kvalitet är a och o när du ska jaga.

Skyddsjakt kan vara tillåtet

Många tror att det är helt förbjudet att skjuta djur på sin egen tomt, men det är faktiskt inte helt sant. Du får faktiskt bedriva skyddsjakt av vildsvin om de kommer in på din mark. Detta får du dock bara göra om du har en jägarexamen samt vapenlicens och kunskap om jaktlagstiftningen. Du måste till exempel skjuta med säkra skott och du får heller inte jaga hur som helst om det finns andra fastigheter i närheten. Du kan inte heller skjuta vilket djur som helst, till exempel en älg. Det finns en speciell tidsperiod under hösten då det är tillåtet att skjuta älg men då ej på tomten. Om du har någon form av uppfödning eller djurhållning på gården, till exempel ett hönshus, får du skjuta vissa djur som kan skada dina egna, bland annat räv, hermelin och grävling. Innan du bestämmer dig för att skjuta något djur på din tomt är det dock viktigt att du är väl påläst. Om du råkar bryta mot jaktlagstiftningen kan det annars hända att du begår ett brott. Det är ditt ansvar som jägare att känna till denna lagstiftning till punkt och pricka.

Hur tar man jägarexamen?

Känner du att du är sugen på att jaga, kanske inte bara för att kunna skjuta djur på din egen mark, utan också för att få delta i den naturupplevelse jakt ger? Då borde du absolut ta en jägarexamen. Enklast gör du det genom att kontakta Studiefrämjandet på din ort. De kan sedan lotsa dig vidare till rätt utbildning. I jägarexamen ingår både teoretiska och praktiska övningar. Det går bra att plugga den teoretiska delen själv, men provet måste du göra under ledning av en så kallad provledare. Det är viktigt att komma ihåg att en jägarexamen inte automatiskt ger dig vapenlicens. Dock är examen en förutsättning för att kunna få en licens. När du har din licens kan du inhandla ditt första jaktgevär. Hos Astro finns ett stort utbud. Be gärna någon mer erfaren jägare om hjälp så att du gör rätt val.

magnetism