Posted in Trädgårdssmart

Växthuset

Växthuset Posted on 9th juni 2020

För den som verkligen vill utnyttja odlingssäsongen till max och dessutom har plats på tomten är växthuset ett givet bygge. På marknaden finns otaliga färdiga lösningar, från de allra enklaste i glas och aluminium med några få kvadratmeters golvyta, till hela paviljonger med spiror som dekoration på taket och plats för både långbord och odlingsbäddar.

Det bästa läget för ett växthus är där solen kommer åt hela dagen. På så sätt kan man själv reglera skuggan med hjälp av jalusier eller tygstycken, såvida man nu inte valt att endast låta väggarna vara genomskinliga och ha ett heltäckande tak.

Även om det går att skydda växterna från alltför het middagssol kan det ändå bli för varmt och fuktigt inuti växthuset. Då behövs takluckor som går att öppna för att vädra ut den luft som stiger från jorden och släppa in den svalare utomhusluften.

Odlingar i växthus kräver fortfarande vatten, inte minst eftersom det ofta är vattenkrävande växter som tomat och gurka man odlar där eftersom de också vill ha det varmt och soligt. Har man inte uttag för slang nära till hands är det värt att investera i ett antal rejäla vattenkannor. Dessa kan man fylla på med slangen och ha stående inuti växthuset. På så sätt håller vattnet samma temperatur som jorden och det blir inte någon temperaturbaserad chock för växterna när de vattnas.

En kupévärmare eller annan typ av element för utomhusbruk gör att det går att börja odla tidigare om vårarna och hålla på längre om höstarna. En del växter, som japanska kålsorter, trivs inte riktigt med de ljusa nätterna i Norden, men brukar inte överleva tillräckligt långt in på hösten för att hinna mogna. Ett uppvärmt växthus skapar därför en ypperlig möjlighet att avnjuta även nyskördade japanska grönsaker i Sverige.

På vintern behöver växthuset hållas fritt från snö så att inte glasrutorna spricker. Det är också viktigt att rengöra redskap och krukor noga på hösten när odlingssäsongen är över, och att ta bort alla döda växter så att inga sjukdomar och parasiter överlever till nästa år.

magnetism