Posted in Olika trädgårdstyper

Familjeträdgård med framförhållning

Familjeträdgård med framförhållning Posted on 2nd maj 2020

En stor gräsmatta med studsmatta, gungställning och sandlåda för de yngre familjemedlemmarna, och ett rejält trädäck med plats för grill, utemöbler och blomlådor, är vad många familjer tänker sig när de letar efter sitt första hus eller ska bygga ett helt nytt. Samtidigt finns där ofta en dröm om prunkande rabatter, välklippta häckar, och dignande fruktträd, men med den drömmen även en oro för att inte kunna hålla drömmen i samma skick i verkligheten.

Det bästa är att planera för framtiden men ändå låta var sak ha sin tid. Under småbarnsåren kan det kännas tryggt att ha ett staket kring tomten för att inga parvlar ska kunna ge sig ut på obevakade upptäcktsfärder, fastän man egentligen tänkt sig en vacker häck av häggmispel. Då kan man till exempel plantera häcken när man flyttar in, så har den hunnit bli tillräckligt stor ungefär när barnen blivit så stora att de inte längre behöver något staket. Då kan man plocka bort staketet och istället lägga mödan på häcken.

En stor gräsmatta är värdefull för de skrymmande leksaker som kan tänkas införskaffas, men också för fri lek och bollspel av olika slag. I takt med att barnen växer och får andra intressen som inte kräver en stor gräsmatta, kan delar av den grävas upp för att göra plats åt planteringar av olika slag. Med tiden kanske även trädäcket kan få växa till sig för att minimera tiden som måste ägnas åt gräsklippning ytterligare. Men för insektslivets skull, och för husets, kan det vara klokare att låta delar av ytan få tas över av perenner eller ängsblommor. På så sätt har jordlagret bättre möjlighet att hålla kvar regnvatten så att det inte blir för blött vid husgrunden, och insekterna får mer tillgång till nektar. Som en bonus får bärbuskar och fruktträd besök av dessa pollinerare också.

De mer krävande grönsaksodlingarna kan med fördel stå tillbaka för en mindre och mer barnanpassad sådan. Ju mer avgränsat och lättillgängligt, desto enklare är det att få bra resultat, utan att det krävs så mycket jobb att odlingen blir ett tröttsamt och tråkigt måste. Några klassiska grönsaker och bär som lämpar sig för odling tillsammans med barn är morötter, tomater, och jordgubbar. De sistnämnda kräver visserligen nät för att inte fåglarna ska äta upp hela skörden, men är förstås lika ljuvliga som späda sommarmorötter och solmogna körsbärstomater att plocka upp i farten och stoppa i munnen.

magnetism