Många är vi som drömmer om en lantlig och romantiskt blommande trädgård. Den lantliga, något gammaldags stilen passar både den lilla och den stora trädgården. Dock bör du utgå ifrån husets övriga stil innan du väljer stil på trädgården.
Lägg tid på att planera
En liten trädgård kräver aningen mer planering än en stor trädgård, främst för att en mindre yta lättare känns vildvuxen och rörig. En kombination av frodiga planteringar och flertalet häckplantor är vanliga inslag i den lantliga trädgården, men det kräver som sagt en del planering för att få fram den rätta stilen.
Något som är ytterst viktigt att ta hänsyn till i planeringsstadiet är de olika väderstrecken i den blivande lantträdgården. Det är nämligen en konst i sig att hitta växter som blommar året om, fast på olika tider. Lägger du tid och kraft på det belönas du med en trädgård som blommar oavsett årstid.
Ett annat viktigt inslag i den lantliga trädgården är slingrande stigar som leder förbi blommande rabatter och dolda platser. Ta gärna hjälp av en ritning över möjliga platser där det skulle vara möjligt att anlägga en stig eller en gång, helst med hjälp av befintlig gräsmatta, trädgårdsgrus, dekorsten eller liknande.
Gångarna kan representera olika delar av trädgården och vara det som binder samman trädgården till en helhet. Runt gångarna kan du med fördel skapa olika rum som mer än gärna kan bäddas in i grönska, som bakom en pergola eller en syrenberså.
Trädgårdsanläggning i samband med tillbyggnation
Vid om- och tillbyggnation av en mindre hustyp, som exempelvis en sommarstuga eller ett uterum, finns det alltid en risk för radon om byggnaden ligger med markkontakt mot blåbetong. Det gäller även för hus med egen brunn, där marken bör kontrolleras med hjälp av radonmätningar.
För övrigt är det som vanligt markägarens ansvar att kolla upp vad som gäller vid en till-, ny- eller ombyggnation. Där brukar kommunens hemsida vara den snabbaste och smidigaste informationskanalen, åtminstone för den som behöver information om bygganmälan och bygglov.
Fler typiska inslag i lantträdgården
Vi har tagit upp hemliga gångar, stigar, oaser och blomsterprakt, så nu är det dags att nämna den viktiga lekfullheten och romantiken. Inslag du enkelt skapar med hjälp av vatten, i form av en damm eller varför inte en fontän. Planera trädgården utifrån ett par specifika platser och blickfång, som en uteplats, en berså, en staty eller en fontän.
Gräv sedan rabatter runt dessa platser och låt blommor som luktärter, ringblommor, pioner, klematis och murgröna rama in varenda rum i grönskande prakt. Glöm inte bort klätterrosorna som är ett måste i den lantliga trädgården!
Att ringa in olika delar av trädgården med hjälp av högt gräs eller bambu kan hjälpa dig förstärka känslan av “rumsindelning”. Dessutom vajar och susar de underbart vackert när det blåser ute. Tillsammans med buxbom, hosta och daggkåpa kan du skapa enkla avgränsningar i olika nyanser av grönt och gult.
För romantiken får stockrosor, luktärter och fänrikshjärtan stå, gärna tillsammans med ett hav av marktäckande nävor. Tänk färg, form och höjd när du planterar, och välj gärna nyanser ur samma färgskala för optimal harmoni.